Svet poljoprivrede

Portal za poljoprivrednike

Od berbe jagoda u Italiji žene iz Srbije zarade oko 1.300 evra mesečno

Datum objave: 
04.04.2014
Izvor: 
Blic.rs
Od berbe jagoda u Italiji žene iz Srbije zarade oko 1.300 evra mesečno

Više hiljada žena iz Srbije, uglavnom iz Bačke, na italijanskim plantažama radi za dnevnicu koja je od četiri do sedam evra na sat.

Oko 10. aprila oko Verone i Padove počinje berba jagoda, a prema procenama, agencija taj posao i druge poljoprivredne radove obavlja pet do 10 hiljada žena iz naše zemlje. Evidencija nije precizna jer samo prvi put radnice odlaze preko agencija koji im to skupo naplaćuju, čak i do 40 odsto od zarade. Već sledeći odlazak je bez posrednika pošto žene imaju adresu domaćinstva ili firme u kojoj će raditi.

Odvojene od dece
Naša deca odrastaju uz očeve, bez majki. Nedostatak majčinske brige odrazi se na kuću i porodicu, neka deca često odu stranputicom, ali šta ćeš, ne može i jare i pare, kaže Dragica Penić.

Nadničarke rade svakog dana, a uz štednju i odricanje uspevaju da donesu kući više od pola mesečne zarade. Italijani ih rado zapošljavaju jer su vredne.
- Angažovanje Rumunki, Poljakinja ili Slovakinja je jednostavnije za gazde jer su one iz EU i nema toliko formalnosti kao sa nama iz Srbije. Ali, ipak smo na listama najtraženijih radnika - kaže Dragica Ilišević, ekonomista i bivša službenica ITES-a u Odžacima.
Biljana Doroslovac kaže da su na početku zapinjale da rade što više i zarade, pa su se Italijani čudili njihovoj izdržljivosti.
- U Italiji se sada kaže da neko radi kao Srpkinja - kaže ona.
Odžačanka Dragica Penić već 15 godina radi u firmi „Banjaka valo“ kod Ravene, koja ima plantaže, ali se bavi i otkupom i skladištenjem voća. Penićeva po devet meseci godišnje radi na sortiranju i pakovanju, a zarađuje oko 1.250 evra mesečno.
- Kriza je i u Italiji, smanjuju broj radnika, ali nikada ne otpuštaju dobre radnike - kaže Penićeva. Dugogodišnje radnice, dodaje, sada žive komfornije, naučile su italijanski i kupile automobile pa zajednički, da bi im bilo jeftinije, posećuju porodice u Srbiji.

Napiši komentar